Biserica "Intrarea Maicii Domnului în Biserică" - Doamnei


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1683
Importanta: A
Cod LMI: B-II-m-A-18584
Adresa: Str. Doamnei 1 sector 3 , Calea Victoriei 28 sector 3
Localitate: municipiul BUCUREŞTI
Judet: Bucuresti
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica
 

Descrieri/Comentarii

L.S. / 01-Jun-2009

Hram: Intrarea în Biserică a Fecioarei Maria (Vovidenia),  Sf. Elefterie.

 

Pe locul altei biserici din lemn, ctitorită  înainte de 1677 de Doamna Maria, a doua soţie a lui Şerban Vodă Cantacuzino  actuala biserică fost ridicată la 1683 tot de Doamna Maria. Pictura a fost făcută de zugravii Constantin şi Ioan. La 1684, mahalaua se numea “de la biserica Doamnei”. A fost închinată mănăstirii Cotroceni ctitoria soţului său, la 28 oct. 1689. Biserica avea şi chilii împrejur.

A fost reparată în anii 1869, 1906, iar în 1931 Comisia Monumentelor Istorice, o restaurează păstrând nealterate formele iniţiale. După cutremurul din 1977 este din nou reparată cu participarea arh. Constantin Joja, a pictorului Nicolae Sava.  În cursul anilor 1998-2004, după restaurarea în baza proiectului Arh. Niels Auner şi Ing. C.Pavelescu, fresca originală, într-o armonie de roşu, negru şi auriu, făcută de zugravul Constantinos este din nou restaurată sub conducerea Prof. Gh. Mocanu, prin firma „Propatrimoniu”

 

Are un plan caracteristic, în formă de dreptunghi alungit, fără abside laterale, cu  ziduri foarte groase. Pridvorul deschis din faţada de vest prezintă cinci arcade în arc de cerc, rezemate pe coloane de piatră cu secţiune octogonală. Baza şi capitelul - şi ele octogonale - sunt sculptate cu motive decorative de origină orientală. Deasupra pridvorului se ridică turnul-clopotniţă, refăcut.  Pronaosul este despărţit de naos prin trei arcade susţinute pe coloane octogonale, sistem caracteristic bisericilor din secolele XVII-XVIII. 

La intrarea în pronaos se află un portal bogat sculptat cu motive florale, având deasupra pisania din 1683 prevăzută cu acvila cruciată - stema Ţării Româneşti.

Faţadele bisericii au fost tencuite de la început, fiind prezentate în două registre despărţite de un brâu. Un soclu masiv din cărămidă profilată a rămas acum "îngropat", nivelul terenului actual fiind cu peste 1 m deasupra celui iniţial.

 

L.S.

Extras din: Lucia Stoica şi N. Ionescu-Ghinea:”Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti” Vol.1, Ed.Universalia, 2005

DavidC / 20-Sep-2008
"Biserica Doamnei, care este, astazi, intr-o curte deosebita, peste drum de Ambasada Rusa, si care comunica cu Podul Mogosoaiei printr-o ulicioara, a fost cladita de doamna lui Serban Voda Cantacuzino, care avea si palatul la Serban Voda, astazi Banca cea mare a Romaniei, si de aceea poarta si azi strada numele de Strada Doamnei." Dimitrie Papazoglu - "Istoria fondarei orasului Bucuresti"